Tehetséges elődeink_33.rész
2021. január 31. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_33.rész

Aba-Novák Vilmos

1894. március 15-én született Budapesten. Az internetes keresőkbe beütve a nevét számos találatból választhatunk, ha szeretnénk megismerni művészetét és életét. Ki volt hát Aba-Novák Vilmos és miért soroljuk nevét a tehetséges elődeink közé?

aba-novak_vilmos.jpg

Édesapja a cseh-magyar származású Novák Gyula, vasútmérnök, édesanyja pedig a bécsi születésű Waginger Róza volt. Teljes neve: Novák Vilmos József Zsigmond. Két testvérével nőtt fel, Gyulával és Máriával. Kisgyerekkorát a budapesti Krisztinavárosban élte, már korán kezdett járni az ócskapiacra, ahol rajzeszközöket vásárolt. Vilmos a Toldi reálgimnázium után a budapesti Képzőművészeti Főiskolára járt, majd 1913-ban egy évig a szolnoki művésztelepen Fényes Adolf mellett dolgozott. 1928-tól 1930-ig a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa volt.

vilmos_aba-novak_selfportrait.jpg

(Aba-Novák Vilmos önarcképe)

Művészete az éles valóságmegfigyelésen alapult, erőteljes formákból építkező festészete az olasz novecento újklasszicista szellemétől újabb ösztönzést kapott. Áttért a temperafestészetre, és a római iskola vezéregyéniségeként történeti és egyházi tárgyú falképeket festett. Míg freskói a monumentalitás iránti érzékét és stilizáló képességét mutatják, addig a mindennapi életet megjelenítő táblaképek a karakterek eleven megragadásán túl olykor karikizáló hajlamról tesznek tanúságot.

Kedvelt témája a falusi vásár és a cirkusz világa. Élményeit a tiszta színek erőteljes kontrasztjaival, a tömbökből és a meredek élekből kialakított formákkal idézte meg. 1939-től a Képzőművészeti Főiskola tanára volt. 1940-ben a Velencei Biennálén nagydíjat nyert.

450px-szekesfehervar_aba-novak_secco.jpg

(Aba-Novák Vilmos szekkója a székesfehérvári Szent István-mauzóleumban)

Számos állami és egyházi megbízatást teljesített: a szegedi Szent Demeter kápolna, a jászszentandrási római katolikus templom freskói, a szegedi Hősök Kapuja, a székesfehérvári Szent István-mauzóleum is a kezei nyomát őrzik.
1930-tól egyre több időt tölt a szolnoki művésztelepen, sőt tanítványait is oda irányítja. Életképei sajátos színekkel és ízekkel gazdagodnak. Képeit a Magyar Nemzeti Galéria és más közgyűjtemények mellett számos magángyűjtemény is őrzi.

Felesége, Vulkovits Katalin gyakran volt modellje is egyben. Egy lánygyermekük született, Aba-Novák Judit.

1941-ben, nagyon fiatalon, mindössze 47 évesen hunyt el. 

Díjai:

  • Szinyei Merse Pál Társaság grafikai díja
  • Szinyei Merse Pál Társaság nagydíja
  • Páduai Egyházművészeti Kiállítás, aranyérem
  • Állami kis aranyérem
  • Párizsi világkiállítás, Grand Prix díj
  • Bécsi Magyar Kiállítás, Vindobona érem
  • Chicagoi Modern Múzeum of Art, F. Blair Prize kitüntetés
  • III. velencei biennále, nagydíj

 

Források: Wikipédia, bibl.u-szeged.hu, kieselbach.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr4516410500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása