Tehetséges elődeink_48.rész
2021. június 14. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_48.rész

Darvas Iván

 

„Titkokkal teli lénye minden szerepében izgalmassá, különlegessé tette.”

Darvas Szilárdként 1925-ben, Bején született, 2007-ben Budapesten halt meg a Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth díj, kétszeres Jászai díj tulajdonosa, érdemes és kiváló művész.

darvas_ivan.png

Édesapja újságíróként dolgozott. Otthon magyarul beszéltek, de édesanyja orosz származásának köszönhetően megtanulta az orosz nyelvet, sőt angolul, németül és csehül is beszélt társalgási szinten.

1939-ben költöztek Magyarországra. Érettségi után a Színiakadémiára járt, de nem fejezte be, mert már 21 évesen szerepet kapott a Művész Színházban.

1949-ben megváltoztatta nevét Darvas Ivánra.

Az 1956-os Forradalomban való ténykedéséért börtönt kapott. Szabadulása után évekig segédmunkásként dolgozott.

1963-tól játszhatott ismét szeretett közönségének. Először Miskolcon, majd Budapesten, a József  Attila Színházban kapott lehetőséget. Közel 25 évig volt a Vígszínház tagja, majd 1989-től szabadfoglalkozású művész volt.

1990-ben politikai szerepet is vállalt, négy évig országgyűlési képviselő volt. 1993-95-ig játszott a Művész Színházban,1995-től a szolnoki Szigligeti Színházban is.

Felejthetetlen színpadi alakításaiból néhány: Raszkolnyikov (Bűn és bűnhődés), Asztrov (Ványa bácsi), Tigorin (Sirály), Báró (Éjjeli menedékhely), Popriscsin (Égy őrült naplója), Antónius ( Antonius és Kleopátra),  Becket Tamás ( Becket, vagy Isten becsülete), Newton (Fizikusok).

darvas_2.png

 (Részlet a Liliomfi c. filmből)

Legnépszerűbb filmszerepei: Föltámadott a tenger, Liliomfi, Erkel, Budapesti tavasz, Bakaruhában, A tizedes, meg a többiek, Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, Kárpáthy Zoltán, Egy magyar nábob, Liszt Ferenc, Tanulmány a nőkről, Szent Iván napja.

Csodás beszédstílusa és hangszíne versmondásában is megmutatkozott, énekével is elkápráztatott minket.

Minden szerepét igyekezett tökéletesen alakítani. 

Törőcsik Mari így nyilatkozott róla: „ Minden szakmának vannak kivételes lényei,Darvas Iván is ilyen volt. A színészmesterséget meg lehet ugyan tanulni, de olyan valamit tudott, amit senki más. Titkokkal teli lénye minden szerepében izgalmassá, különlegessé tette.”

darvas_3.png

(Törőcsik Marival jó barátságban voltak.)

A magas, elegáns, arisztokratikus megjelenésű férfi háromszor nősült. Feleségei: Tolnay Klári színművésznő, Házy Erzsébet operaénekes, Morocza Irén fotós. Gyermekei: Rachel Tatjána, Benjámin Olivér.

Darvas Iván idős korában sokat betegeskedett, szívműtéten is átesett. Utolsó éveiben zárkózottan élt, visszavonult a nyilvánosságtól.                                                                                                     
82 éves korában hunyt el, temetése nem volt, így rendelkezett. Végső nyughelyét titok övezi.
Életét, munkásságát tisztelettel őrzi az utókor.

 

Források: Blikk, Vasárnap, Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr1016593316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása