Tehetséges elődeink_64.rész
2021. november 15. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_64.rész

Rejtő Jenő

Magyar író, kabaré- és színpadi szerző, filmíró, a magyar szórakoztató irodalom népszerű képviselője és megújítója.

rejto_jeno.jpg

Reich Jenőként született 1905-ben sokak kedvence, s rövid élete igazán kalandos volt, mint regénybeli hőseié. Pofonvágta általános iskolai tanárát, mert zsidózott. Színészi pályája nem volt hosszú, mert leejtette színésztársát. Volt dokkmunkás, heringárus, illatszerárus, építőipari munkás, sztepptáncos. Járt Afrikában, szerepelt vándorcirkuszban. Talán még idegenlégiós is volt. Írói névként a Rejtő Jenő nevet használta, de hivatalosan soha nem magyarosította születési nevét. Kamaszként kezdett verseket írni, az 1920-as évektől a napi sajtóban jelentek meg novellái. Később bohózatokkal, kabaréjelenetekkel próbálkozott a pesti színpadi világban. A Teréz körúti Színpad házi szerzőjeként írt Aki mer az nyer című zenés darabját 150 alkalommal adták elő.

30 évesen csak tengett lengett, nem sikerült komoly állást szereznie. Nyugat Európában csavargott néhány évig, nyomorkörútnak nevezte utazásait, melyek nem tettek jót egészségének. Az orvosai figyelmeztették is léha életének következményeire. Hazatérve füzetes ponyvákat, majd utazási élményeit fölhasználva kalandregényeket alkotott. P. Howard írói álnéven jelentek meg regényei. Korának kritikáját fanyar humorba csomagolta. Felkapott író lett, a szakadatlan munka viszont nem tett jó egészségének, 1939-ben szanatóriumba került.

A háború kitörését követően sokszor támadták zsidósága miatt, betegen vitték el egy büntetőszázadba. Ukrajnában fagyott meg munkaszolgálatosként. Még halála előtt is szórakoztatta bajtársait emlékezetből idézett regényrészleteivel. 38 éves volt. Rejtő Jenő kétszer nősült, mindkétszer gépíróját vette feleségül, akiknek a regényei szövegét diktálta. Egyik házasságából sem született gyermeke.Termékeny író volt.  Bár fordítói tevékenysége is jelentős, igazi ismertségre a filléres ponyváival jutott el.  1938-ban a Fehér folt c. pengős P.Howard által fémjelzett regényében bukkan fel a rá jellemző humor. Ettől kezdődően regényeit a humor, a bravúros párbeszédek, szóviccek, szándékos félreértések  szövik át.

 

Kitűnő érzéke volt a szörnyű világban meglátni a jelenségek fonákját,megmutatni az emberellenesben a nevetségest, és e nevetségessé tétellel leleplezni oly sok silányságot”-írta róla Hegedüs Géza

 

Az egyetlen ponyvaíró, aki az  irodalomtudomány érdeklődését is fölkeltette. Műveit a Rákosi korszakban betiltották, 1956 előtt csak a feketepiacon lehetett hozzájutni. Később a Magvető Könyvkiadó Albratosz sorozatában jelent meg, gyakran százezernél is nagyobb példányban, de csak erős cenzúrázással adhatták ki. Napjainkban is sokan szeretik és olvassák Rejtő Jenő, P.Howard műveit,sokak örömére újabb és újabb kiadásokkal találkozhatunk.

Rajongói számtalan színpadi feldolgozással adaptációval találkozhatnak.

 rejto_-fekete_mumia.jpg

                              (A fekete múmia átka  2021.Rejtő adaptáció)

Legismertebb regényei:

Vesztegzár a Grand Hotelban, A 14 karátos autó, Piszkos Fred, a kapitány, Előretolt helyőrség, Az ellopott cirkáló, A megkerült cirkáló, Vanek úr Párizsban,  A Csontbrigád, Az ellopott futár, A szőke ciklon, A három testőr Afrikában...stb.

rejto_konyvek.jpg

2014-ben szabad préda lett Fülig Jimmy, ugyanis a szerzői jogok lejárta miatt ingyen hozzáférhetővé vált Rejtő Jenő összes műve a mek.oszk.hu oldalon.

A megtalált tragédia-Rejtő Jenő emlékére címmel 2016-ban megjelent Thurócy Gergely összeállításában egy kiadvány, mely számos ismeretlen kisebb terjedelmű Rejtő szöveget, levéltári dokumentumot, fotót tartalmaz. Szerelmi levelezése, ifjúkori versei is helyet kaptak az exkluzív kötetben.

 

 Források: wikipedia, múltkor, litera, bookline

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr8216755902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása