Tehetséges elődeink_huszonhetedik rész
2020. december 14. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_huszonhetedik rész

Sinkovits Imre - a 135 592 00 279 számmal jelölt csillag

 "Abban hiszek, hogy a színház segít az embereknek jobbá, szebbé tenni az életüket. Én azért lettem színész, mert úgy éreztem, a hogyanról van mondanivalóm." 

 

Sinkovits Imre (1928-2001)

Budapesten élt és hunyt el, gazdag és emlékezetes pályát hagyva maga után. Színészi munkássága elismeréseként a Nemzet Színésze,kétszeres Jászai Mari-díj, érdemes és kiváló művész díjakat kapta.

sinkovics_imre.jpg

 

Szülei, Sinkovits Jenő vendéglős és Göndöcs Terézia voltak. Kispesten nevelkedett, ahol nagyapja, Sinkovits Vince,  Attiláról, Csaba királyfiról, hadak útjáról, 1848-ról és az I.Világháborúról szóló meséi színezték  mindennapjait. A gazdasági válság csődbe vitte vállalkozásukat, de a gyermek Imre ebből csak annyit érzett, hogy kisebb lakásba kellett költözniük, ahol később öccse, Sinkó László Kossuth -díjas színész is megszületett.

Az Árpád Gimnáziumban lett cserkész, ami életre, erkölcsre, hazafiságra, bajtársiasságra, hitre, hűségre, önállóságra, és önfegyelemre, kézügyességre és talpraesettségre, szorgalomra és leleményre nevelte, magyar népdal- és népmese kincshez, természetismerethez és -szeretethez, madárvédelemhez és természetjáró kultúrához szoktatta.  Ezek a tulajdonságai segítették őt később boldogulni az életben.A második világháború viszontagságai elől Somogy megyébe menekültek, majd 1945 őszén újra indult a tanév az Árpád Gimnáziumban. 1947-ben érettségizett, majd felvették a  Színiakadémiára.

1948-tól a Belvárosi Színházban,1949-től az Ifjúsági Színházban játszott, ösztöndíjasként az Apák ifjúsága című darabban  láthatta a közönség. Gombos Katalin kolléganőjével egymásba szerettek és 1951-ben össze is házasodtak. Két gyermekük született: András és Mariann.Ugyanebben az évben szerezte meg diplomáját a Színház és Filmművészeti Főiskolán. Átment a Nemzeti Színházhoz, ahol 1956-ig játszott.

tizedes_meg_a_tobbiek.jpg

Itt Háy Gyula Az élet hídjai című drámában kapta első szerepét. Az áttörést Madách Imre Mózes című darabjának főszerepe hozta. Mózest olyan átéléssel játszotta, hogy a darabban 22 éven keresztül 700-nál is többször szerepelt. Az 1956-os forradalomban való aktív közreműködése ellenére sem merték börtönbe zárni, de sokáig eltiltották a színpadtól, majd el is bocsátották. Csak 1958-ban engedték, hogy az akkor prolinak számító József Attila Színházban újra színészként játsszon.

Kiemelkedő tehetségének köszönhetően sikeresen játszotta szerepeit és 1963-ban visszamehetett a Nemzeti Színházba, melynek évtizedekig meghatározó tagja volt. A színház neve később Pesti Magyar Színházra változott. Itt játszott haláláig. 2001-ben, 72 évesen halt meg.

gombos_k_es_sinkovits_i.jpg

2002-ben özvegye, Gombos Kati színművésznő kezdeményezte, hogy a 135 592 00 279 számmal jelölt csillagot Sinkovits Imréről nevezzék el. 

Több száz színházi és filmes szerepeit felsorolni is nehéz lenne, de idősek és fiatalok egyaránt szívesen emlékeznek vissza a legnépszerűbb filmekre, színházi darabokra, amelyekben szerepelt: Egri csillagok, A tizedes meg a többiek, Rákóczi hadnagya, A kőszívű ember fiai, Föltámadott a tenger, Hintón járó szerelem, Honfoglalás, Bánk bán, Az ember tragédiája, Mózes stb. 

sinkovits_imre.jpg

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy ő volt a Hupikék törpikék című népszerű rajzfilm sorozatban Törpapa magyar hangja. Kevés olyan ember akad, aki nála szebben tudott volna szavalni. Például Petőfi Nemzeti dalát a forradalmi időkben, vállalva politikai meghurcoltatást is.
 
A kilencvenes években sokszor politikai rendezvényeken is felszólalt, kiállt a magyar kultúra védelmében, erősen elkötelezett volt a nemzeti, konzervatív oldal mellett. A nemzet elismert színésze hetvenhárom évet élt, és ezalatt generációk számára neve egyet jelentett a minőségi színjátszással. Ezernyi megörökített alakítása Dobóként, Bánkként, Ádámként, Luciferként dicső emléket állít a nemzet nagy öregjének. Sinkovits Imre 2001. január 17-én távozott az élők sorából.

 

Források: Wikipédia, Film Színház Muzsika - 1961.25.szám, Nemzeti Színház: A nemzet színészei

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr9116339132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása