Tehetséges elődeink_hetedik rész
2020. július 26. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_hetedik rész

Bálint Ágnes és TV Maci

A mesebeli 7-es szám égisze alatt, a tehetséges elődeink sorozat hetedik része szóljon most minden idők legkedveltebb figurájáról és alkotójáról. Egy ország számára jelentette minden nap 19:10 az Esti mese kezdetét és hogy jön a kedves kis maci az ő Paprika Jancsijával.

tv_maci_n.jpg

 

 

Az írónő, Bálint Ágnes fejében született meg a figura, akinek első fellépése 1963. április 15-én, Húsvét hétfőn volt a TV-ben, mely innentől kezdve az otthona lett és gyermekek ezreinek biztosította a békés álom zálogát. A műsor címe: „Szép álmokat, gyerekek!” 

balintagnes.jpg

Bálint Ágnes Macija csupán néhány centi volt és drótot tettek a testébe, hogy mozgatni lehessen, Lengyel Zsolt tervei alapján Köber Tibor készítette el a kis bábot. Ekkor még fekete-fehér volt, de már szépen megmosta a fogát, és leült a tévé elé, majd a mese után aludni ment, ezzel példát mutatva a gyermekeknek.

tv_maci.jpg

A Maci akkora siker volt, hogy még a súlytalanságba is elkísérte Farkas Bertalan magyar űrhajóst, és együtt mondtak mesét fentről, az űrhajóból, 1980-ban.

Bálint Ágnes József Attila díjas író-szerkesztő-dramaturg, a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója volt. A televíziózás hőskorának egyik meghatározó egyénisége, számtalan közkedvelt televíziós mesesorozat, rádiós hangjáték, mese és meseregény írója csaknem harminc évig, 1958-tól 1986-ig dolgozott a Magyar Televíziónál kezdetben szerkesztőként, dramaturgként, később főmunkatársként.

A TV maci mellett neki köszönhetjük Böbe babát és Cicamicát, Mazsolát és Manócskát, Frakkot és Károly bácsit, Kukorit és Kotkodát, akiknek kalandjain a hatvanas évektől kezdve máig generációk sora nevelkedett. Szeretetteli nevelési elveinek szokatlan eredményeit írta meg a Szeleburdi család című, később megfilmesített ifjúsági regényében. Dramaturgja volt a Magyar népmesék, vagy a Vízipók-csodapók című sorozatnak, melyet meseregényben is megírt. Évtizedekig szerkesztette a Kuckó című műsort, mert nagyon fontosnak tartotta, hogy a gyermekek megszeressék a természetet. 

Bálint Ágnes a Szocialista Kultúráért kitüntetést vehette át TV maci kitalálásáért.

2018-ban, 1 nappal a születésnapja után hunyt el. Ha akarnánk sem tudnánk elfelejteni, hiszen a mese örök. 

 

Forrás: index.hu, Újságmúzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr10016077916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása