Tehetséges elődeink_negyedik rész
2020. július 06. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_negyedik rész

Gobbi Hilda

 Gobbi Hilda Emília Gizella

"Játszott ezüstös hajú dámákat, penészes szempillájú házsártosokat, loncsos toprongyrémeket, boszorkákat, idős hölgyeket, ütődött vagy ravasz mosónőket, bölcs és jó munkásasszonyokat, lumpensatrafákat, mesevasorrú bábákat és vérszívó kapitalistánékat...játszott arisztokrata nagymamákat és proletár nagyanyókat, ezüstkanáltolvaj reszketeg szeniliseket és örökfürge agyonnyűhetetleneket, agg delnőket és roskatag töpörödötteket, félelmetes spinéket és nevetséges szipirtyókat, méltóságos rémdémonokat és alkoholtól kiégett csőlakókat..."

086-titkos-haboru-szvetlova-portre-vag.jpg

Gobbi Hilda 1913. június 6-án született Budapesten. Az elemi iskola és a gimnázium után a Magyar királyi gróf Serényi Béla Gazdasági Felső Leánynevelő Intézet növendéke volt, 1932-től az Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémiára járt.

1935-ben lépett először a világot jelentő deszkákra, a Nemzeti Színházban.1960-tól a József Attila színház társulati tagja, majd 1971-től, 10 éven keresztül ismét a Nemzetiben, 1982-től pedig haláláig a Katona József Színházban játszott.  

Gobbi Hilda hozta létre a színészotthont a Magyar utcában, mely a mai napig biztosítja a színészek számára a lakhatást. Visegrádon, a Kisoroszi-révnél alkotóházzá alakította nyaralóját. Tiszteletére alapították meg a Gobbi Hilda-díjat, a pályájuk delén túl lévő, korábban nem díjazott színészek számára.

Megszámlálhatatlan filmben és tévéjátékban tűnt fel összetéveszthetetlenül egyedi karizmájával. Szinte nincs olyan szegmense a hazai filmgyártásnak, ahol ne gondoltak volna rá a rendezők a harmincas évek közepétől. Kortalan humor, mélységes emberismeret áradt mozgóképes megnyilvánulásaiból.

 A közel 55 éves aktív munkásságának ideje alatt számtalan szerepe volt, melyek közül kiemelkedőek:

- Mirigy (Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde)

- Gertrudis (Katona József: Bánk bán)

- Aese (Henrik Ibsen: Peer Gynt)

- Öregasszony (Spiró György: Csirkefej)

- Szabó néni (A Szabó család)

- Piri néni (Bors)

- Késmárky Félixné (Egy óra múlva itt vagyok...)

Díjai: Farkas-Ratkó-díj, Magyar Szabadság Érdemrend (ezüst fokozat), Kossuth-díj, Érdemes és Kiváló művész, A Munka Érdemrend Arany fokozata, SZOT-díj, A Magyar Népköztársaság Zászlórendje, A Magyar Népöztársaság Babérkoszorúval Ékesített Zászlórendje.

1988. július 13-án halt meg. Sok nemes gondolatot hagyott ránk, példaértékű volt, ahogy egész életében szívén viselte a színészek segítését, a jövő nemzedékének magas színvonalú oktatásának támogatását.

"A színház népnevelés. Mennél magasabb szintre tudjuk emelni, annál nagyszerűbb. De azt nem lehet, hogy csak és azonnal a magasabb szinten csináljuk."

Gobbi Hilda

Források: gobbi.oszk.hu, wikipedia, mafab.hu/people

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr3015984490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása