„Egyél minél több paprikát, sok benne a C-vitamin!”
Ugye milyen sokszor halljuk ezt a mondatot? Nem is gondolunk bele, hogy ezt a tudást a magyar kutatónak, Szent-Györgyi Albertnek köszönhetjük.
Egy kedves történet szerint Albert nem kedvelte a szendvicsében a paprikát, ezért kiszedte belőle és inkább elkezdte vizsgálni a szerkezetét. A tudományos háttere a C vitamin felfedezésének viszont az, hogy kutatásokat végzett annak érdekében, hogy aszkorbinsavat tudjon kinyerni gyógyítási céllal. 10 liternyi paprikaléből 6.5 gramm savat tudott kinyerni. Ezzel elindult a szervezetünk számára egyik legalapvetőbb és legfontosabb vitamin előállítása.
“Én, mint polgár sose tettem többet, mint amit kötelességemnek ítéltem. És mint kutató, sose tettem mást, minthogy a saját kíváncsiságomat elégítettem ki. Ami ezt a diplomát kettősen értékessé teszi nekem, hogy a saját egyetememen és a saját hazámban kaptam ezt a kitüntetést.”
Szent-Györgyi Albert
(Szent-Györgyi Albert előadás közben, mögötte a citrátkör egy részlete látható.)
A tehetséges magyar tudós 1937-ben Nobel-díjat kapott a világszerte ismertté vált kutatási eredményéért. Máig ő az egyetlen olyan magyar tudós, aki Magyarországon végzett munkájáért kapta a tudományos világ legrangosabb elismerését, mindössze 44 évesen.
Szent-Györgyi Albert számos további díjat és kitüntetést érdemelt ki:
Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj, Lipót-rend parancsnoki keresztje, Magyar Érdemrend középkeresztje, A Magyar Szabadság Érdemrend ezüst fokozata, Kossuth-díj, Albert Lasker-díj, Magyar Népköztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendje.
Külföldi elismerései közt szerepel a Lengyel Tudományos Akadémia kültagsága, A Sorbonne, a Padovai, a Lausanne-i és az Oxfordi Egyetem díszdoktori kinevezése, a jugoszláv Szent-Száva-rend II. fokozata, az Edinburgh-i Egyetem Cameron díja és a Modern Medicine Award is.
+1 érdekesség: Felfedezett egy olyan hatóanyagot is, amely segíti a C-vitamin felszívódását. P-vitaminnak nevezte el. Kiderült, hogy nem vitaminról volt szó, mert nem nélkülözhetetlen a szervezet számára. Valójában ez az anyag egy bioflavonoid, és rutinnak nevezték el.
Források: Wikipédia, szent-gyorgyi-albert.hu