Tehetséges elődeink_45.rész
2021. május 24. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_45.rész

Puhl Sándor

A világhírű játékvezető,  aki az 1994-es vb-döntőt és az 1997-es BL-döntőt vezette: Puhl Sándor

476503_puhl_sandor.jpg

(Fotó: MTI , Németh Ferenc)

A kiemelkedő tehetségű játékvezető már fiatalon, 1984-től működött a labdarúgó NB I-ben. Világhírre a 90-es években tett szert, nemzetközi sportpályafutásának elismeréseként az IFFHS négyszer választotta a világ legjobb játékvezetőjének. Ő vezette az emlékezetes brazil–olasz világbajnoki döntőt Los Angelesben 1994-ben, és három évvel később Münchenben a Dortmund–Juventus Bajnokok Ligája-döntőt is.

Játékvezetői vizsgát 1970-ben, a Borsod megyei Mezőkövesden szerezte meg, 15 évesen. 1978-ban már NB III-as bírónak minősítették. '82-ben az országos keret tagjaként debütálhatott az NB II-ben. 1984-től elérte a legmagasabb osztályt, NB I-ben koordinálhatta a pályán játszókat. Nemzeti pályafutásának egyik mentora Jaczina Róbert, korábbi nemzetközi játékvezető volt.

20210520115.jpg

(Puhl Sándor (középen) az 1994-es Olaszország-Brazília vb-döntő előtt FORRÁS: PÁLFALVI GÁBOR AZ ARANYSÍPOS PUHL C. KÖNYV)

 

"Csak a közhelyeket tudom ismételgetni. Csodálatos, felemelő, megható. Azt hiszem, hogy soha nem fogom tudni elmondani, hogy mit éreztem. Képtelenség elmondani. Furcsa melegség fogott el. Az ember életében biztosan vannak olyan pillanatok, amelyeket nem felejt el az ember. Ez azok közé tartozik."

Így nyilatkozott Puhl arról a délelőttről, melyet Los Angelesben, a Ritz Carlton Hotelben töltött. Szinte vibrált a levegő a szálloda díszes különtermében, ahol azok a játékvezetők álltak a szőnyeg szélén, akik esélyesek voltak az 1994-es labdarúgó-világbajnokság bronzmeccsének és döntőjének a levezetésére. A világsajtó ekkor már csak két nevet említett. A dán Peter Mikkelsenét és a magyar Puhl Sándorét. A kor két legjobb futballbírójáét. A a skót David H. Will, a FIFA játékvezetői bizottságának az elnöke kezében landolt végül a papír, a végleges küldőlistával, rajta Puhl Sándor nevével.

Nemzeti szinten 1992-ben és 1995-ben az Év legjobb játékvezetője lett. Magyarország nemzetközi megismertetésében végzett kiemelkedő tevékenységéért megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztkeresztjét és egy Aranysípot is kapott. Eger város önkormányzata díszpolgárává választotta.

A bíráskodást az ezredfordulón fejezte be.

Ars poeticája az alábbi volt: „A játékvezetőnek az a küldetése, az a hivatása: a rá ruházott hatalommal élve hozzájáruljon ahhoz, hogy a játéktéren kívül tartózkodók a létező legjobban szórakozzanak.”

Az elmúlt bő tíz évben az MLSZ Játékvezetői Bizottságának alelnökeként tevékenykedett, s a Sport TV-nél dolgozott televíziós szakértőként.

Puhl Sándor kitartóan és lelkiismeretesen dolgozott, tehetségével Magyarország hírnevét világszerte növelte. 2021. május 20-án, a világjárvány okozta betegségben hunyt el 65 évesen. 

 

Források: wikipedia, nemzetisport, index, origo

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr5716567034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása