Tehetséges elődeink_37.rész
2021. március 22. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_37.rész

Kazal László

A nagy nevettető: Kazal László színész, érdemes művész

Budán, 1911. február 27-én látta meg a napvilágot a kis László a Kruspér u. 5. szám alatt. Egy testvére volt, Kazal Gábor. Édesapja a Földművelésügyi Minisztériumban volt hivatalnok, akit az első világháború kezdetekor besoroztak és aki sajnos egy 1917-es csatában el is hunyt. Édesanyjuk egyedül nevelte tovább a fiúkat, egy kis vendéglőt nyitott és ennek szerény jövedelméből tartotta fenn a családot.

kazal-laszlo-vagott.jpg

A középiskolai tanulmányokról felnőttként már nevetve mesélte, hogy a második osztályban 12 tárgyból bukott és csak testnevelésből és énekből ment át, ám akkor ezzel édesanyjának komoly gondot okozott, nem tudta tovább fizetni az iskoláztatását, így kimaradt és újságkihordónak állt. Később egy divatkereskedésben lett kifutófiú, majd borfiú, még később borpincér a Gellért Szállóban, ahonnan egy vita miatt elbocsátották, mely során a főpincérrel szállt vitába. Szeretett volna színésznek tanulni és mivel ehhez elő kellett teremtenie a tanulmányi pénzt, a Barta és Társa Elektromos Műveknél kezdett el dolgozni. Esténként, munka után Rákosi Szidi színiakadémiájára kezdett el járni, amit 1929-ben végzett el.

Két éven át kisebb társulatokkal járta az országot, majd Budapesten  táncdalokat énekelt és kartáncos lett a Király Színházban. Élete egyre inkább a színház felé sodródott, de nem tudott megélni belőle. Egyik nap bárénekes, dzsesszdobos volt, de az sem derogált neki, hogy az Angol Parkban (Vidámpark) énekeljen napi 10 pengőért. Sőt, megesett, hogy nyakkendőket gyártott és villanyt szerelt.  

Később Budapesten a Bethlen téri Színházban lépett fel. Miskolcon Az ember tragédiájában játszotta el Ádám szerepét.  A komikusi pálya felé egy esős este terelte, mivel a közönség az időjárás miatt nem jött el az Angol Parkba, Kazal pedig unaloműzésként parodizálni kezdte Türk Bertát, a korszak elismert kabaréénekesnőjét, aki akcentussal beszélt magyarul. A produkciója annyira tetszett mindenkinek, hogy másnap már közönség előtt is elő kellett adnia.

kazal_laszlo.jpg

(Kibédi Ervin Géczy Dorottya Hlatky László Kazal László)

Visszatérve a fővárosba játszott a Városi Színházban, a Budai Színkörben, a Royal Orfeumban és a Fővárosi Operettszínházban. 1949 után a Fővárosi Vígszínház szerződtette, majd 1950-ben a Vidám Színpad, amelynek haláláig tagja volt.

A Vidám Színpad egykori kamaraszínpadán, a Kis Színpadon sok zenés vígjáték főszerepét alakította, és Molnár Ferenc: A doktor úr c. darabja zenés változatának rendezője is volt. Népszerű komikus, a politikai kabarénak is egyik főszereplője, de a harsány eszközök mellett a komoly jellemábrázolásban is kitűnt. Kabaré konferansziéként is sikerrel szerepelt.

1965-ben hosszabb turnén volt az Egyesült Államokban és Kanadában. Gyakran szerepelt a rádióban, a televízióban és filmeken is. Filmszerepei: Pufi (Ábrahám Pál: 3: 1 a szerelem javára); Dr. Vas (Eisemann-Fodor: Én és a kisöcsém); Burmák (Miljutyin: Szibériai rapszódia); Emil (Labiche: Helénke boldog); A próféta (Gádor-Fényes: Álomlovag); Rendőr (Gyárfás Miklós: Férfiaknak tilos); Papa (Zágon István: Hyppolit, a lakáj); Dollárpapa; A csodacsatár; Mici néni két élete; Csudapest; Csendes kávéház; Én nem hiszem, hogy normális vagyok.

Kazal élvezte a sikert és meg is élte. Imádta a jó autókat – sűrűn váltogatta a kocsikat – és kifejezetten jól vezetett, azt beszélték, hogy nála kevesen ismerték jobban a KRESZ-t, amire büszke is volt. A jófajta borokat sosem vetette meg, sőt, ő maga is borászkodott egy ideig.

Utoljára a Salamon Bélára emlékező tévéműsorban szerepelt, ahol elmesélte, hogy amikor a már súlyos beteg Salamon Béla szerepét játszotta a Vidám Színpadon, egy este pizsamában megjelent a színházban Salamon, átvette a szerepet, majd hazament és meghalt. Az emlékműsor felvételét követően Kazal László is meghalt; a műsor adásba kerülését sem érte meg.

Emlékezzünk rá az alábbi felvétellel:


https://www.youtube.com/watch?v=eJPMkt3oAhU

 

Források: Wikipédia, Újságmúzeum, Magyar színházművészeti lexikon, szinmuveszetunkklubja.network.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr3016473606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása