Tehetséges elődeink_34.rész
2021. február 08. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_34.rész

Akiknek a Túró Rudit köszönhetjük

 " tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból, különböző ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza bevonattal készített, közel hengeres alakú, desszert jellegű készítmény. A túrótöltet tejeredetű termékhányadának legalább 50 százaléknak kell lennie "

Ugye mindenkinek beindultak az ízlelő bimbói a sorokat olvasva? Bizony, nem ismerünk olyan embert, aki ne szeretné a szenzációs magyar desszertet, a Túró Rudit. De kiknek köszönhetjük ezt a finomságot?

Takó Imre, dr. Ketting Ferenc és Borka Zsolt volt az a három kutató, akik 1954-ben ellátogattak a Szovjetunióba, hogy megismerjék az ott gyártott szirok elnevezésű desszertet. A Moszkvában túró mignon néven ismert kerek formájú édességet tanulmányozva, a hazai íz- és ízlésvilágának megfelelően kifejlesztve indult el a Túró Rudi gyártása Budapesten, az MTKI egyik részlegében, a Rottenbiller utca 31. szám alatt, mely közel 12 évig tartott.

turo-rudi3.png

(A Túró Rudi első marketing fotói. Forrás: nlcafe)

A név eredetéről számos legenda terjedt el, egyes források szerint Mandeville Rudolf volt a név ötletgazdája, a Pöttyös Túró Rudi gyártója szerint azonban Klein Sándor alkotta meg a nevet. Az eredeti, piros copfos kislány rajzával díszített pöttyös csomagolást Klein tanítványai – két iparművészeti főiskolás készítette.

A gyártást a pesti erzsébetvárosi üzemből a faszerkezetes első gyártógépet hamarosan áthelyezték Nyíregyházára, majd Mátészalkára, ahol már egy kimondott túróüzemben készültek a rudik. Az első szériák hurkatöltő segítségével nyerték el formájukat. A kezdetekben, 3 műszakban 25-30 ember dolgozott azért, hogy a  túrós finomságot szemmértékkel háromdekás darabokra szeleteljék. Mivel ekkor még nem használtak adalékanyagokat és tartósítószereket, a rudikra egy karakteresebb, enyhén erjedt, jellegzetes túrós íz volt jellemző. Akik emlékeznek még az 1990-es évek előtti rudik ízére, pont ezt a kissé már savanykás ízt hiányolják a rudikból. A rudacska szavatossági ideje is mindössze 3 nap volt. Ebből egy napot eleve a gyár raktárában töltött a szállításra várva. Viszont olyan viharos népszerűségre tett szert, hogy a polcokról úgyis azonnal elkapkodták. 

turo-rudi.jpg

(A Túró Rudi gyártási folyamata az 1970-es években. Forrás: origo.hu)

Miután megszületett a termék neve és a csomagolása, indulhatott a piaci bevezetését előkészítő hírverés. A reklámtervek mellé egy tanulmányt is le kellett adni.  Az ügyeletes reklámokat felügyelő szocialista erkölcscsőszök először túl hosszúnak, majd a Hírlapkiadó Vállalat reklámosztályának a vezetője erkölcstelennek és pornográfnak találta a nevet. Javasolták helyette például a Tutu és Titi nevet, de Klein ebbe nem ment bele. Így aztán a Túró Rudi jószerivel a nyomtatott sajtó reklámja nélkül kezdhette meg pályafutását.

A kereslet növekedett az évek során, ezért technológiai fejlesztéseket hajtottak végre, és a 70-es évek közepén már naponta 36 ezer Túró Rudit gyártottak. A csomagológépeknek köszönhetően a 90-es évek elején pedig már napi 300 ezer darab készült. Majd az ezredfordulót követően még ehhez képest is ugrásszerűen tovább nőtt a gyártás.

Mára sok gyártó, sokféle ízesítéssel kínálja termékét, mégis sokan a piros pöttyöst tartják az eredeti és legfinomabb verziónak. Mindenesetre hálásan köszönjük minden Túró Rudit szerető nevében a kutatónak és fejlesztőnek, hogy ez a finomság a miénk, magyaroké lehet, melyet - ugyan nem hivatalosan- de igazi hungarikumként emlegetnek világszerte.

 

A tehetséges magyarok tagja, Gyetván Csaba Hogyan készül? című videósorozatában mutatja be a Túró Rudi mai gyártási folyamatait: Hogyan készül a Túró Rudi?

Források: origo.hu, wikipedia, behir.hu, nlcafe

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr1716419612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása