Tehetséges elődeink_30.rész
2021. január 04. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_30.rész

Padisák Mihály

„Éltem, küszködtem értetek! Gondoljatok néha rám!”

A Tehetséges magyarok blog örömmel tesz eleget Miska bácsi kérésének. Gondolunk rá és fel is idézzük, hogy mitől felejthetetlen is ő és a levelesládája.

Padisák Mihály 1930-ban született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, magyar-történelem szakon végezte tanulmányait és kezdetben a külkereskedelemben dolgozott. Mindig is érdekelte a rádiózás és 1952-ben próbára is tette magát, jelentkezett rádióriporternek. Egyhavi próbaidő után a Magyar Rádió felvette állandó munkatársként és ötven esztendeig dolgozott rádiósként. Leginkább ipari helyszínekről tudósított, de mivel rendszeresen publikált gyerekekről gyerekeknek szóló elbeszéléseket, folytatásos regényeket, kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Ő lett a magyar rádiózás első és akkoriban egyetlen ifjúsági témákkal foglalkozó riportere. Olyan legendás műsorok fűződnek a nevéhez, mint a Zsákbamacska (1964-68), a Halló, itt Rádió! (1965-66), a Diákélet (1965-68), a Játsszunk együtt! (1969-75), a Mesélő Magyarország (1970-75), a Játékmester kerestetik (1975-76) és a Miska bácsi levelesládája (1976-2001).

szabad-fold-padisak-mihaly.jpg

(Fotó: Szabad föld)

Miska bácsi levelesládája:

Különlegesen értékes, ebben a korban még nem igazán ismert kezdeményezés volt ez a program. Először Miska bácsi levelesládája címmel jelentkeztek az adások, mindig egy választott színész személyesítette meg a kívánságokat teljesítő Miska bácsit. Huszonöt év után aztán a műsor szerkesztői úgy döntöttek, hogy Padisák Mihály kapja meg a műsorvezető szerepét is. A tinédzserek legjobb barátjává és bizalmasává vált. Akadt olyan esztendő, amikor tizenhétezer levelet kapott, sokan írtak a határon túlról is. Egyetlen küldemény sem maradt válasz nélkül, ebben pedagógusok és pszichológusok segédkeztek neki. A műsor óriási siker lett a fiatalok körében, akik az akkori zárt rendszerben szinte sehová sem fordulhattak a lelki problémáikkal. A legféltettebb magánéleti gondjaikat is megosztották Padisák Mihállyal, aki próbált reményt adni írásban, a vasárnap délelőtti rádióműsorában pedig szóban. Már idős korában mesélte, hogy nem egy olyan gyerek akadt, akivel aztán évtizedeken keresztül levelezett. Egy Edit nevű lánynak például 26 éven át adott életvezetési tanácsokat. Nem kérte rá senki, mégis megtette. A rádiózás kiemelt szerepet töltött be ebben a korszakban, az ilyen műsorok ültették le családok, fiatalok ezreit a nappalikban.

family-radio-console.jpg

A Miska bácsi levelesládájából aztán Miska bácsi negyedórája lett, ahol a környező országokban élő magyar gyerekekkel tartotta a kapcsolatot.

„ A szívemhez közeli leveleket hazavittem és megőriztem – idézte fel a nyugdíjas rádiós. – Sokan küldtek fényképeket, ezek is mind megvannak. Kétségtelenül egy korszak dokumentumai. Ezért a forgatókönyveket, a leveleket, a pályázati anyagokat, a fényképeket közgyűjteménynek, a kecskeméti múzeumnak adományoztam, ahol bárki tanulmányozhatja. Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológus több kiállítást is rendezett az anyagból, az egyik most a Vajdaságban vándorol. Régi levelezőim közül jó néhánnyal tartom a kapcsolatot. Időnként személyesen is felkeresnek. ”

(Padisák Mihály visszaemlékezése)

 

Padisák Mihály Csobánkán élt hosszú évekig feleségével és két gyermekével, akiket mindig büszkén emlegetett. Juditból elismert algakutató lett és Gábor pedig agrármérnökként végzett.

Padisák Mihály számos könyv szerzője, társszerzője volt, ezek között van a Játékmesterek kis kézikönyve (1970), a Játsszunk együtt! (1974), az Ötlettár (1975), a Játszani tudni kell (1977), a Kedves Miska bácsi! (1988), a Mindenki játékoskönyve (1990), a Miska bácsi „titkai": félszáz év gyermekvilága egy rádióműsor tükrében (2008), a Félszáz év a mikrofon előtt (2010).

Az aranytollas újságíró, a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének birtokosa megkapta a Magyar Rádió nívódíjait is, illetve átvehette a kiváló népművelő (1977) kitüntetést és a Köztársasági Elnöki Arany Emlékérmet (1998). Magyar Örökség-díjjal ismerték el a munkásságát 2000-ben, illetve Prima-díjjal 2004-ben. Csobánka és Erdőkertes díszpolgára.

Padisák Mihály 2014-ben, 84 éves korában hagyott itt minket, de halálával nem semmisült meg munkássága! Sok-sok válaszlevél sorakozik még ma is az akkori fiatalok polcain és leveleit, írásait hallhatjuk még most is a különböző csatornákon.nepszava-padisak-mihaly-768x473.jpg

 Források: wikipédia, hvg.hu, népszava, ujságmuzeum.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr7416370882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása