Tehetséges elődeink_tizenötödik rész
2020. szeptember 14. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_tizenötödik rész

Puskás Ferenc

Az 1927. április 1-én született Puskás Ferenc, az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar híresség. Nevét világszerte ismerik, ő Magyarország örökös kapitánya a 10-es mezében.

A kis Öcsi életének meghatározó időszaka volt, amikor kisgyermekként a kispesti focipálya mellé költözött szüleivel, ahol szomszédjában lakott Bozsik József. A 2 kisfiú a környékbeli társakkal együtt, minden szabadidejét a pályán töltötte. Annyira szerették a játékot, hogy még a világháború idején is mindent megtettek azért, hogy a különféle leventebajnokságokban futballozhassanak – holott már megbénult a sportélet az ország nagy részén. Öcsi 1943-ban, tizenhat évesen bemutatkozott a Kispest NB I-es felnőtt csapatában, s a háború után meghívást kapott az újra összeálló válogatottba is. Már húsz-huszonkét évesen megkísérelték elcsábítani a nyugati sztárklubok, ő azonban annyira erősen kötődött Kispesthez, hogy eszébe sem jutott külföldre költözni. 

puskas-honved.jpg

1952-ben a magyar csapat kapitányaként utazott Helsinkibe, ahol olimpiai bajnoki címet nyert a magyar együttessel. A következő évben az olaszok legyőzésével Magyarország megnyerte az Európa-bajnokság elődjét, majd „Az évszázad mérkőzésének” kikiáltott rangadón legyőzte az otthonában addig veretlen angol válogatottat. A sok sikeres mérkőzést követően a csapat elvesztette a vb-döntőt, ami nagy pofon volt, de az Aranycsapat tagjai a meccs után megrázták magukat és újult erővel, valamint Puskás vezetésével ismét újabb ragyogó sikereket arattak. Az 1956-os forradalom viszont mindent megváltoztatott és amikor november végén Öcsi és a többi Honvéd-játékos elhagyta az országot, még nem gondolták, hogy néhányan közülük évtizedekig nem térnek majd haza.

golden_team_1953.jpg

Az Aranycsapat - 1953

Puskás Ferenc Bécsben és Olaszországban vészelte át a FIFA eltiltásával, a családtagok veszélyes kijuttatásával és csalódásokkal járó bizonytalan időszakot, majd mindenkit meglepve szerződést kapott a Real Madridtól, a korszak első számú csapatától. Harmincegy évesen újra megfeszítette minden erejét, leadott tizennyolc kilogramm súlyfelesleget, és a kezdeti nehézségek ellenére helyet követelt magának a világklasszisokkal teli Real Madridban.

84bf3a47e7c9f2082c6d0bfdad8df6ba.jpg

  

Az Öcsiből „Panchóvá” lett kedvenc edzőként körbejárta a földgolyót: dolgozott valamennyi kontinensen, játékosai mindenütt rajongtak érte, s bemutatkoznia sehol sem volt szükséges. Pályája végén hazatért Magyarországra, négy mérkőzésen a válogatott szövetségi kapitányi tisztségét is ellátta, majd évekig képviselte az MLSZ-t és a magyar kormányt különféle nemzetközi delegációk vezetőjeként, tagjaként.

 A Nemzet Sportolója, a magyarság huszadik századi szimbóluma volt Puskás Ferenc, aki 2006. november 17-én távozott el közülünk, hogy – ahogy ő mondta – csatlakozzon odafönn a többiekhez, a mennyei válogatotthoz. A legendás Schlosser Imre kedvéért kihúzódik a balszélre is, ha beveszik a csapatba, tréfálkozott egy nyilatkozatában.

Számos kitüntetést kapott: FIFA Order of Merit; UEFA Order of Merit – smaragd fokozat; NOB Order of Merit; a Nemzet Sportolója; a Magyar Köztársasági Érdemérem középkeresztje; a Magyar Köztársaság tiszteletbeli nagykövete; a Köztársasági Elnök Arany Emlékérme; Budapest Főváros díszpolgára; Budapest I. és XIX. kerületének díszpolgára. A XX. század legjobb magyar sportolója; a Real Madrid történetének legjobb játékosa, a XX. század legjobb sportolója kitüntetés, Aranyláb díj; a FIFA SOS Gyermekfalvak magyarországi nagykövete; Magyar Örökség-díj. A Magyar Néphadsereg őrnagya, majd rehabilitálása után a Magyar Honvédség alezredesévé, ezredesévé, halála napján dandártábornokká léptették elő. Magyarország legnagyobb stadionja, az egykori Népstadion, valamint a felcsúti Pancho Aréna is az ő nevét viseli. Felcsúton futballakadémiát, Kispesten általános iskolát neveztek el róla. A 82656-os kisbolygó szintén az ő nevét viseli a világűrben.

A magyar válogatottban, a 85 mérkőzésen lőtt 84 gólja máig világcsúcs.

 

" Életét a labdarúgásnak szentelte, igazi barát és sportember volt a pályán és a pályán kívül. A pályán zseni, az életben ember tudott maradni. Beírta nevét abba az "Aranykönyvbe", amely a magyarok nagy cselekedeteit és világörökségét rögzíti."

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat hátvédje

 

Források: puskas.com, wikipedia, nemzeti sport

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr5416200390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása