Tehetséges elődeink_tizenharmadik rész
2020. augusztus 31. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_tizenharmadik rész

Dévény Anna

Dévény Anna 1935-ben született Budapesten.

Panni néni nevét sok szülő foglalja imáiba, hiszen olyan speciális torna kifejlesztése fűződik a nevéhez, mely a koraszülött csecsemők számára, a fejlődési rendellenességek korrigálására, szülés közbeni problémák következményeire lehet megoldás. Sőt, vannak szülők, akik egy teljesen egészséges terhességet és normál szülést követően is alkalmazzák a Dévény-féle terápiát babájukon.

Dévény Anna gyermekfejjel élte át Budapest bombázását, és még csak kilenc éves volt, amikor elveszítette édesanyját. 1954-ben érettségizett, majd gyógytornász képzésben vett részt. 1957-ben diplomázott, azóta foglalkozott koraszülöttek, sérült gyerekek és felnőttek mozgás rehabilitációjával. A diploma megszerzése után a pesti idegklinikára került, ahol tíz évig dolgozott. Ezt követően a Tétényi úti kórház neurológiai osztályára került. Közben elvégezte a Testnevelési Főiskola művészitorna-edzői szakát.

Dévény Anna rendhagyó személyiségnek számít a mozgásterápiában, leginkább azért, mert az elmúlt több, mint négy évtizedben kidolgozta és folyamatosan fejlesztette a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszert (DSGM), melynek lényege, hogy az izmok mozgatásával, masszírozásával stimulálják a nem, vagy nem megfelelően működő agypályákat, ezáltal – a munkát akár már az inkubátorban megkezdve – az elérhető legjobb szellemi és testi egészségi állapotot biztosítják a kis betegeknek.

„Fogalmam sem volt róla, milyen nehéz utat kell majd megjárnom, de úgy érzem közvetítő vagyok, akit odafentről megbíztak, hogy ezt a csatát vívjam meg."

deveny_ahitat_square.jpg

A kizárólag saját törvényszerűségei alapján működő rendszer két nagy tevékenységi területet ölel fel: a gyógyítást és a mozgásfejlesztést. Sokáig nem ismerték el munkásságát, kemény munka és rögös út állt a gyógytornász előtt. Módszereit folyamatosan tökéletesítette és az elért eredmények bizony magukért beszélnek: igazi hungarikum, hogy 100, eddig gyógyíthatatlan kisgyermek közül 80 egészségesen élhet a módszernek köszönhetően. A gyógyulás feltétele a minél korábban - lehetőleg az első élethetekben - megkezdett kezelés.

 

"Gyógyítás az, ha a nem működőt működővé teszem, fejlesztés a már működőnek a további finomítása. Jelenleg itthon és a nagyvilágban is minden módszer fejlesztéssel akar működtetni, azt erőlteti, amire a gyerek, vagy a felnőtt nem képes, vagyis a lehetetlent várják el. "

 

Dévény Anna örökösen cselekvő ember volt: több, közel 60 évig gyógyított, 16 évig tartott speciális tréninget a Magyar Állami Operaház balett együttese számára, 1990 óta vezette a Dévény Anna Alapítványt, szabadidejében pedig könyveit írta. 81 évesen, 2017-ben hunyt el a nagyszerű gyógytornász. Az általa kifejlesztett módszert az ország számos pontján oktatják a gyógytornászoknak, így Anna neve és munkásságának áldásos hozadéka minden egyes kezelt gyermekben tovább él.

20170626meghalt-deveny-anna-gyogytornasz.jpg

Számos elismerésben és díjban részesült: 

2003: Batthyány-Strattmann László-díj, 2010: Prima Primissima díj, 2013: Budapest I. kerület Díszpolgára, 2014: Magyar Érdemrend Középkeresztje, 2015: PRO FAMILIS díj, 2017: Magyar Örökség díj

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

A Dévény Alapítvány támogatásával segítheti az alapítvány munkáját:

Az Alapítvány adószáma: 19624679-2-41

Számlaszám (UNICREDIT): 10918001-00000060-91630003

Számlaszám (OTP Bank): 11713005-20067474

 

Források: deveny.hu, wikipédia, life.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr8916180092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása