Tehetséges elődeink_tizenkettedik rész
2020. augusztus 24. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_tizenkettedik rész

Zenthe Ferenc

A mi Tenkes kapitányunk és Taki bácsink idén lenne 100 éves.

1920. április 24-én született Salgóbányán a Nemzet színésze, Zenthe Ferenc, akkor még Rameshofer Ferenc néven. Iskoláit Egerben a cisztercitáknál, majd a nyíregyházi katolikus gimnáziumban végezte. Következett a nagy pályaválasztás, és Ferencet a közgazdaságtudományi egyetemre íratták be, ahol 4 szemeszter után felismerte, hogy nem ez lesz a hivatása, ezért titokban  jelentkezett a Színművészeti Akadémiára. Bár erősen palócos kiejtése megnehezítette értékelését, de ennek ellenére felvették.

A háború félbeszakította tanulmányait és a fronton teljesítő katona hazatérte után ugyan nem fejezte be az Akadémiát, mégis szerződéseket kapott több színháztól. Eleinte leginkább vidéken játszott, debreceni évei meghatározóak voltak számára. 1952-ben a Madách Színház tagja lett, amelyhez aztán élete végéig hű maradt.

fortepan_146493-412x420.jpg

 

Az országos ismertséget a film és a televízió hozta meg számára. A Föltámadott a tengerben Nagy Sándor tábornokot alakította, majd jött a Rákóczi hadnagya, amely már főszerep volt. Ezután romantikus vígjátékok következtek a sármos, a kamera előtt természetesen viselkedő színész életében: a 2x2 néha 5, a Mese a 12 találatról, a Kölyök.

Elérkezett az 1962-es év, amikor megkapta élete nagy szerepét, ő lett a Tenkes kapitánya. A sorozat nem csak itthon lett legendás siker, de világszerte bemutatták, még Kínában is. További nagy tévésorozatai: a Rózsa Sándor, a Tüskevár, a Princ, a katona, a Bors és végül a Szomszédok című teleregény, amelyben a taxis Taki bácsit alakította. 
zenthe-tenkes-kapitanya.jpg
" Vallom, hogy derűsen, vidáman kell élni, és akkor a munka sem lesz teher. Mindig, mindent türelmesen, igényesen kell csinálni. Tehetséges, nagy művészek között lettem színész, ők soha nem voltak idegesek, türelmetlenek. Nem úgy, mint a mai fiatalok..."
Amikor már épp elkönyvelték volna Zenthe Ferencet egy állandó karakterszínésznek, akkor kapott egy főszerepet a Jób lázadásában, mely az eddigiektől eltérő szerep volt és ezzel végérvényesen beírta magát a nagy és felejthetetlen magyar színésznagyjaink közé. Az alakításért 1984-ben megkapta a Filmkritikusok díját.
job_lazadasa.jpg

1987-ben kezdődött a Szomszédok forgatása és ezzel minden magyar nappalijába beköltözött a nyugdíjas éveiben járó Taki bácsi is, aki a gazdagréti lakótelep panelházának egyik lakója volt. A szerepét kedvelte, cseppet sem okozott problémát magára öltenie Takács István karakterét.

Zenthe Ferenc pályafutását több kitüntetéssel ismerték el. Kapott többek között Jászai Mari-díjat (1954, 1968), érdemes és kiváló művészi címet. Kossuth-díjjal 1997-ben tüntették ki „sokoldalú művészi pályája elismeréseként”, szülővárosa, Salgótarján díszpolgári címmel jutalmazta 2003-ban. A nemzet színészévé 2005-ben választották meg. Ekkor így nyilatkozott: 

„Hát lehet, hogy azért találtak meg – el? – a szerepek, mert igyekeztem magam is rendes ember maradni. Nem produkálni akartam magam – a Madáchnál a többiek sem – hanem játszani, együtt.”

Súlyos betegség következtében nyolcvanhat éves korában, 2006. július 30-án érte a halál. „Ha bárki valahol kimondja azt a nevet, hogy Zenthe Ferenc, egy mosoly jelenik meg a szája szélén” – mondta Szirtes Tamás, a Madách Színház akkori igazgatója.

 

Források: wikipédia, papageno, fortepan, hvg

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr2616174196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása