Tehetséges elődeink_első rész
2020. június 15. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_első rész

Rubik Ernő

Rubik Ernő és az ő világhírű kockája

Az eredeti neve a bűvös kocka volt annak a világhírű találmánynak, mely az egyik legtehetségesebb magyar kezei közül került ki 1975-ben. Ő pedig nem más, mint a jelenleg 76 éves Ifjabb Rubik Ernő.

A manapság minden otthonban fellelhető térbeli logikai játék célja, hogy az előzetesen összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti, rendezett színösszeállítást.

 shutterstock_608167640.jpg

Rubik Ernő a Budapesti Iparművészeti Főiskola tervező professzoraként geometriás modelleket készített. Az egyik ilyen modell volt a Rubik kocka elődje, prototípusa. Az első teszt típusokat saját kezűleg, fából csiszolt kis kockákból és rugalmas szalagokból állította össze úgy, hogy a forgatások alkalmával sem estek szét a darabok. Szerencsések voltak Rubik Ernő tanítványai, mert először nekik mutatta meg a logikai játékot.

1977-ben kezdték a gyártását Magyarországon, majd 1979-ben már egy amerikai társaság Magic Cube néven is bemutatta. 1980-ra világszerte ismerték és használták a magyar találmányt. Közel 50 könyv szól arról, hogy hogyan kell megoldani a kocka rejtélyét. 350 millió értékesített darabszámmal minden idők legkedveltebb játékai közé tartozik.

shutterstock_689265610.jpg

" A találmány lényege abban van, hogy a nagy kockát alkotó 27 elem, szétszedés, tehát a nagy kocka megbontása nélkül hozhatók új helyzetbe, aminek eléréséhez, egyetlen homológ művelet: a nagy kocka bármelyik lapját alkotó kilenc kis kockának elforgatása szükséges."

 

– Részlet a szabadalmi leírásból

 

Rubik Ernő számos kitüntetésben és díjban részesült:

Állami-díj – A térbeli szerkezetek szemléltetése és oktatására kidolgozott, a tudományos kutatást is több irányban inspiráló megoldásaiért. Gábor Dénes-díj, Jedlik Ányos-díj, Kossuth-díj, Magyar Örökség díj, A Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje a csillaggal, Prima Primissima díj, Hazám díj, Budapest díszpolgára, A Nemzet Művésze.

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr9015810542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása