Tehetséges elődeink_huszadik rész
2020. október 26. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_huszadik rész

Fábián Juli

A Tehetséges elődeink sorozatunkat azzal a gondolattal indítottuk el, hogy sikeres és kiemelkedően tehetséges magyarokat mutatunk be. Azokat a magyarokat, akik már nem lehetnek köztünk, de munkásságuk meghatározó a mai életünkre. Nem terveztük, hogy Fábián Juliról, a 37 évesen elhunyt énekesnőről ilyen korán múlt időben írunk...

img.jpg

Fábián Juli 1980. július 9-én született Budapesten. Már az általános iskolában zene tagozatos volt, tehát egészen korán az ének és a zene töltötte ki a napjai nagy részét. Külkereskedelmi diplomájának megszerzését követően tovább képezte magát, és 2005-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessztanszakán tanult. 

Érett, átélt előadásmódja mellett kiemelkedő volt fejlett stílusérzéke és improvizatív készsége. Számos formáció tagja volt. A kizárólag női tagokból álló Soft Jazz Band, az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band mellett saját kvartettet alapított Just In Time néven, mely két évig volt jelen a hazai dzsesszéletben és koncerteket adott klubokban és fesztiválokon, többek közt a Jazztergom fesztivál, a Sziget Fesztivál, a Columbus Jazzklub és az A38 Hajó színpadán. A kvartett olyan zenészegyéniségekkel is fellépett, mint a trombitás Fekete-Kovács Kornél, Ducsai Szabolcs, vagy a fiatal gitáros tehetség, Oláh Szabolcs. 

Mindezek mellett az énekesnő rendszeres vendége volt a Gyárfás István Triónak és a Coolmen Triónak, több alkalommal énekelt a Budapest Jazz Orchestrával, a Free Style Chamber Orchestrával, több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében, és önálló estet adott Berlin egyik patinás dzsesszklubjában. Számos stúdiómunkája mellett továbbá rendszeres szerzője volt az EMI dzsesszújságjának, a Hangjegyzetnek.

2005-től az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola dzsesszének tanára, 2008-tól pedig a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének énektanára volt. 

Az énekesnő 2007-ben és 2008-ban az egyik legismertebb dzsesszénekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott. Első komoly találkozása az Eklektrickel történt, ami az ország egyik legismertebb elektronikus zenekarává vált, s melynek köszönhetően Fábián Juli országos ismertségre tett szert. Ez idő alatt hozta létre saját formációját a Fábián Juli Jazz Riffet, melynek Honey & Chili  címmel jelent meg 2009-ben a bemutatkozó lemeze. 2010-ben énektanárként közreműködött az első hazai X-Faktor versenyzőinek szakmai felkészítésében. Ugyanebben az évben a Magyar Dal Napján Szakcsi Lakatos Bélával közös produkcióval lépett fel.

2008-ban ismerte meg Sárik Pétert, aki egy fellépésén zongorán kísérte, majd közösen készítettek egy demót a Montreux-i Jazzénekes versenyre. A duó 2011-ben adta ki az első, popszám-feldolgozásokat is tartalmazó koncertlemezüket Feel Harmony címmel. Zenész- és szerzőtársával számos közös dalt alkotott, melyek neves nemzetközi dalszerző versenyeken. Formációjuk sikerét a folyamatos koncertmeghívások jelezték. Játszottak Londonban, Szlovákiában, 2011. őszén nagy sikerű, kéthetes turnét tettek Románia 8 városában.

2011-ben elnyerte az évente három kiemelkedően tehetséges, fiatal dzsesszzenésznek odaítélhető Lakatos-Ablakos Dezső Ösztöndíjat. Ugyanebben az évben megjelent Fábián Juli és Zoohacker első közös lemeze, a CLS Music kiadónál, Girly címmel. 2012-ben a Fábian Juli és Zoohacker formáció részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál hazai előválogatójában, a Like A Child című dallal. 2013-ban vendégelőadóként énekelte a Waiting for the Sunshine című számot a Kerekes Band Fonogram díjas albumán. 2015. szeptemberben fellépett a gyermekéhezés felszámolásáért a Papp László Sportarénában rendezett koncerten.

julika.jpg

2017 tavaszán A nagy duett cím című műsorban is szerepelt. Szintén 2017-ben a Zoohackerrel és Johnny K.Palmerrel elkészítette a 6. Paloznaki Jazzpiknik hivatalos himnuszát Jazz & Wine címmel.

2017. július 16-án, több koncertje lemondása után jelentette be, hogy daganatos megbetegedése miatt olyan kezelésekre van szüksége, amik határozatlan időre kizárják azt, hogy fellépéseket, interjúkat vállaljon. Pontosan 5 hónappal később, 2017. december 16-án családja, barátai és zenésztársai körében hunyt el 37 évesen. 

2018. május 6-án emlékkoncertet tartottak Juli számára a Budapest Parkban, ahol több, mint 5000 ember tette tiszteletét emléke és munkássága előtt. Juli halálát követően, a család és a közeli zenésztársak eldöntötték és megvalósították egy alapítvány létrehozását. Az alapítvány célja olyan zenészek támogatása, akik hosszan tartó betegség miatt nem tudnak fellépni, alkotni, dolgozni:

FÁBIÁN JULI EMLÉKALAPÍTVÁNY
16200151-18543755 - MAGNET BANK ZRT.

Fábián Juli életéről Like a Child címmel készült dokumentumfilm, melyet 2019. december 15-én mutattak be a Petőfi Tv Filmklub című műsorában. Az alkotás az énekesnő fájdalmasan rövid életét követi végig. A dramaturgiai ív művésszé válását helyezi a középpontba, ennek a folyamatnak a kiemelt állomásait ragadja meg és járja körül a családtagok, az egykori tanárai és pályatársai segítségével. 

 

Források: wikipédia, fabianjuli.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr10016258000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása