Tehetséges magyarok_interjú a KöJKök program vezetőivel
2020. október 15. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges magyarok_interjú a KöJKök program vezetőivel

A KöJKök csapata gyermekotthonokba látogat és játékos foglalkozásokat tart az ott élő gyermekeknek. Az önzetlen és jótékony programok mögött két tehetséges hölgy áll, Lupsán Lili és Hegyvári-Baán Bettina. Őket kérdeztük nemes küldetésükről.

img_0474.jpg

TM: A KöJKök elnevezést adtátok a programnak, ami egy mozaikszó, mely a projekt nevéből és a gyerekek becézéséből adódik. Honnan jött az ötlet, mi volt az, ami miatt belevágtatok a foglalkozások megszervezésébe? 

Lili: Közigazgatás-szervezőként végeztem és szerencsére a szakmai gyakorlati helyemen tudtam elhelyezkedni egy projektben, ahol hátrányos helyzetű óvodákkal dolgozhatok együtt. Az egyik szakmai programunkon megismertem egy Montessori pedagógust, akinek az ötletei annyira megtetszettek, hogy szerettem volna kiterjeszteni és megismertetni minél több emberrel. Bettivel tavaly találkoztunk, amikor átadtam neki egy könyvet, amelyet Juhász Anna irodalmár egyik játékán nyert. Betti volt szinte az első, akinek meséltem ezekről a játékokról. Neki annyira megtetszett, hogy kitaláltuk, hogy ebből csinálhatnánk valami nagyon jó dolgot. Az első terv az volt, hogy mi, egy csapat segítségével elkészítjük ezeket a Montessori fejlesztő eszközöket és eljuttatjuk olyan gyermekekhez, akiknek talán szüksége lehet rá. Így jöttek a gyermekotthonok, amik működését a nővérem által ismertem meg, ugyanis ők évek óta támogatnak egy budapesti gyermekotthont. Amikor kiderült, hogy az otthonok alkalmasak és általában nyitottak az önkéntesek fogadására, akkor elterveztük, hogy önkéntesekkel karöltve, az általunk készített eszközöket használva bemegyünk a gyermekotthonokba, játszunk olyan kicsikkel, akiknek ezek a játékok izgalmasak lehetnek.

Betti: Lili elég hosszan kifejtette, hogy miért és hogy jött maga az ötlet. Részemről ez úgy nézett ki, hogy maga az örökbefogadás témája már régóta foglalkoztat, ezáltal az otthonban lévő gyermekek élete is, így kapva kaptam a lehetőségen, hogy csináljunk valami olyat, amivel a segítségükre lehetünk ezeknek az otthonoknak és a lakóinak. Azt gondolom, hogy nagyon kevés figyelem irányul az állami gondozott gyermekekre, sokkal több segítségre lenne szükségük ahhoz, hogy be tudjanak majd rendezkedni egy „normális” életre. A statisztikai adatok nagyon elkeserítőek ezeket illetően.
A játékos foglalkozások alatt igyekszünk velük beszélgetni is és szeretnénk egy kis nyomot hagyni bennük.
Már az is óriási siker, ha megtanulnak játszani. De a hosszútávú terveink ennél azért már jóval összetettebbek.

img_5523.jpg

TM: Hány gyermekotthonba jutottatok el eddig? Milyen rendszerességgel látogatjátok a gyerekeket?

KöJKök: Az elmúlt fél évben 2 gyermekotthont látogatunk rendszeresen, másik 2 gyermekotthonnak is szerveztünk már programokat (pl. nagyobb fiúknak foci bajnokságot), emellett az iskolakezdési akciónkkal összesen 5 otthon lakóinak segíthettünk az tanévkezdésben. De már tervben van egy új budapesti és egy vidéki otthon is. (Sajnos a járványhelyzet ennek a tevékenységnek sem kedvez, a látogatásaink számát csökkenteni kellett, de a háttérben folyamatosan tervezzük a jövőt.)

Normál esetben (ha nincs járvány) 2 hetente másfél órát töltünk 1-1 gyermekotthonban. De a jövőben ezeknek a számát is szeretnénk növelni a különböző kiegészítő programok segítségével.

TM: Önkéntes alapon lehet részt venni a foglalkozásokon. Szükséges ehhez bármilyen előképzettség? A jelentkezőket „interjúztatjátok”?

KöJKök: Semmilyen előképzettség nem szükséges. Mindössze egy jelentkezési lapot kell kitölteni, ami a Facebook oldalunkon megtalálható. Mivel a jelentkezési lapon csak alap információk vannak, ezért személyesen is szoktunk találkozni a jelentkezőkkel, hogy megbeszéljük a részleteket és megismerjük őt és a motivációját egyaránt.
Mindössze egy fontos kitételünk van, hogy az illető legalább havi rendszerességgel tudja vállalni a foglalkozásokat.

TM: Az ország több pontján tervezitek a program népszerűsítését?

KöJKök: Igen. Az egyik vidéki nagyvárosi otthonnal már az iskolakezdési akciónk alkalmával kapcsolatba kerültünk. Velük már elkezdődött az együttműködés, de sajnos a vírus keresztbe húzta a számításainkat, így ott most nem tudunk elkezdeni „dolgozni”. Azonban ott már drámapedagógiai foglalkozásokat is fogunk tartani és nagy hangsúlyt fektetünk a tehetséggondozásra, mivel az ottani önkéntesek között erre alkalmas szakemberek is vannak. Mindezek mellett sikerült ottani kulturális intézményeket is bevonni, ennek köszönhetően még színesebb külsős programokra vihetjük majd a gyerekeket.

Természetesen a hosszútávú célunk az az, hogy az ország minden területén jelen legyünk és a játékos foglalkozások mellett különböző értékteremtő programokra is eljuthassanak általunk a gyerekek.

 

20200229135449.jpg

TM: Nehezíti-e a Covid a tevékenységeteket, vagy ugyanúgy (szabályok betartása mellett) tudjátok a foglalkozásokat tartani?

Köjkök: Sajnos nehezíti. Ismét ott tartunk, ahol tavasszal. Nem tudunk személyesen jelen lenni a gyermekek életében a járványügyi intézkedések miatt. Emiatt nagyon szomorúak vagyunk, de igyekszünk kreatívak lenni és egy másik szervezettel közösen már ötletelünk azon, hogy hogyan tudnánk mondjuk online hasznosak lenni a gyermekek számára. Az otthonokkal igyekszünk folyamatosan tartani a kapcsolatot és emellett a háttérben már a járványhelyzet utáni időszakot is tervezzük. Zelei Ágival, a Színházista blog szerkesztőjével már egy korábbi együttműködésünk részeként szerettük volna a gyermekeket színházba vinni, amit így tavaszra kell halasztanunk. A workshopok, amelyeken a fejlesztő eszközöket és a játékokat készítjük, szintén elmaradnak, hiszen itt kb. 15-20 ember gyűlik össze és egyébként a legnagyobb bánatunkra több az elkészült játék, mint a lehetőség, hogy használjuk is őket. Minden nehézség ellenére azonban az otthonok nyitottak a tervezett programjainkra és a gyermekek is nagyon várják, hogy újra ott lehessünk mellettük. Ez minket is nagyon motivál, hogy a későbbiekre még több programot tervezhessünk a gyermekotthonok lakóinak.

TM: Amennyiben lennének önkéntes jelentkezők, esetleg gyermekotthonok, akkor milyen paramétereknek kell megfelelniük és hol tudnak jelentkezni hozzátok?

KöJKök: A gyermekotthonok is felvehetik velünk a kapcsolatot a kozossegijk@gmail.com e-mail címen, illetve ezen a címen fogadunk minden megkeresést is. Mivel jelenleg Budapesten és Szegeden vannak önkénteseink, ezért jelenleg bárki, aki tudja vállalni a havi egyszeri látogatást hétvégente, jelentkezhet hozzánk. Vannak nálunk egyetemisták, a legtöbben azonban a hétköznapokban dolgozunk, ezért pontosan tudjuk, mennyire nehéz néha azt a hétvégi egy alkalmat is beleilleszteni az szabadidőbe. Mi mindenkinek tudjuk javasolni, hogy ha van kedve, jöjjön el egy foglalkozásra és nézze meg, hogy neki való-e. Ehhez nem feltétlenül kell ismerni a gyermekotthonok világát, arra ott vagyunk mi, és segítünk mindenkinek, ha kérdései lennének. Az egyetlen fontos szempont, hogy a gyermekeknek örömöt okozzunk és hagyjuk, hogy gyermekek legyenek mellettünk. Sokan úgy jöttek el az első foglalkozásra, hogy évek óta nem voltak gyermekek közelében, mégis, amikor arra került a sor, mindent megtettek, hogy a kicsik a lehető legjobban érezzék magukat. Minden alkalom sikerrel zárult, nem csak a gyermekek, de mi is hatalmas mosollyal az arcunkon távoztunk.

 dsc_0445.jpg

Köszönjük a beszélgetést, további sok erőt és lelkes önkénteseket, támogatókat kívánnak a Tehetséges magyarok program vezetői.

                                                      - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

A KöJKök iskolakezdési akciójában nagy segítségükre volt a Fióka étterem, akik augusztusban felvettek az étlapjukra egy Köjkök desszertet és minden eladott sütemény után 200 Ft-tal támogatták ezt a megmozdulást, valamint a Szegedi Nemzeti Színház művészei is összefogtak és segítettek rajtuk keresztül az iskolakezdőknek.

Köszönjük a támogatásokat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr4516240520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása