Tehetséges elődeink_36.rész
2021. március 01. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_36.rész

Rábai Miklós

A Magyar Állami Népi Együttest 1951-ben alapították, melyet három kar alkotott: tánckar, énekkar és zenekar. A művek zenei kíséretét Gulyás László vezette, az énekkart Csenki Imre irányította, Rábai Miklós koreográfus pedig  művészeti vezetőként vett részt az alapításban. 
rabai_1.jpg
Rábai Miklós Békéscsabán született 1921-ben. Szülővárosában középiskolai tanárként alakította meg az első tánccsoportját 1946-ban Balassa Együttes néven. Csoportja az 1948-as gyulai  versenyen első helyezett lett. 1949-től Budapesten tanított a Testnevelési Főiskola néptánc szakán, és az egyetemi és főiskolai hallgatókból válogatott MEFESZ táncegyüttest vezette. Már ekkor készített koreográfiákat (Drágszéli szvit, Békési lakodalmas, A nagyot mondó, Bíró Szép Anna, Lúdas Matyi).
Az 1951-ben megalakult Magyar Állami Népi Együttes koreográfusa és a tánckar művészeti vezetője lett. Az együttes bemutatkozó előadása az Ecseri lakodalmas volt, mely műsorban jelent meg először a triós műfaj első színpadi kísérlete (Kállai kettős), az ének–zene–tánckar együttes közreműködése az adott produkción belül. Az együttes Miklós vezetésével hét koncertprogramot mutatott be, amelyek többségét ő maga koreografálta. A táncosok öt világrész több mint 30 országában léptek fel.
rabai.jpg
Koreográfiáiról számos filmfelvétel készült: Ecseri lakodalmas, Este a fonóban, Üveges tánc, Pontozó. Népi baletteket is alkotott, melyek nagy elismerést kaptak: Kádár Kata, Jóka ördöge, A Kisbojtár.
ecseri.jpg
Táncosai elmaradhatatlan vendégszereplői voltak a Szegedi Szabadtéri Játékoknak és a Margitszigeti Színpadnak. Koreográfiáiról számos filmfelvétel készült. A Magyar Televízió 1971-ben portréfilmet készített a művésszel Egy óra Rábai Miklóssal címmel. 1952-ben Kossuth-díjjal, 1967-ben Érdemes Művész címmel, 1973-ban SZOT-díjjal tüntették ki. 53 éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után Budapesten hunyt el 1974 augusztus-án. 
Művei:
  • Három ugrós. Bp. 1953. Művelt Nép. p. 30.
  • Szatmári táncok. Bp. 1954. Művelt Nép. p. 87.
  • Kállai kettős. Bp. 1959. Gondolat. p. 67.

 

Források: Hagyományok Háza, Arcanum, Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr8316444036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása