Tehetséges elődeink_ötödik rész
2020. július 13. írta: Tehetséges magyarok

Tehetséges elődeink_ötödik rész

Liszt Ferenc

Már 6 évesen elkápráztatta hallgatóságát játékával, előbb tanult meg kottát, mint betűket olvasni.

Liszt Ferenc 1811-ben, a Sopron megyei Doborjánban született, első zongoraleckéit apjától kapta. Már tíz éves kora előtt koncertet tartott Sopronban, Kismartonban és Pozsonyban, 1821-ben pedig már Bécsben is fellépett. 

liszt_ferenc_szulohaza.jpg

(Liszt Ferenc szülőháza. Forrás: sopronmedia.hu)

Gazdag életműve szinte példa nélküli a zenetörténetben, mivel átirataival együtt mintegy 1400 alkotás fűződik a nevéhez; ezek java része annyira bonyolult, hogy bemutatásukhoz a legmagasabb zenészi kvalitások szükségesek. A művész szimfonikus költeményeivel, operáival, átirataival ötvözte az általa megismert 19. századi zenészek minden tudását, Beethoventől Brahmsig, Mendelssohntól egészen Richard Wagnerig. Liszt sokat merített a magyar verbunkos, a csárdás és a cigányzene népi világából is. Élete során Szentpétervártól Lisszabonig, Londontól Törökországig az egész európai kontinenst bejárta, mint a zene legtehetségesebb utazó nagykövete.

Az 1940. januárjában tett magyarországi fellépéséről így ír akkori szerelmének: 

"...Ragyogó napról beszéltem magának. Ez a szó nem túlzott. Nem írok erről senkinek, s még magának is nagyon rosszul írok róla, mert ezeket a dolgokat nem lehet megírni. Január 4-én a magyar színházban játszottam a Lucia Andante-ját, a Galoppot, és mivel a tapsok nem szűntek, a Rákóczi-indulót (egyfajta magyar arisztokratikus Marseillaise). Abban a pillanatban, amikor éppen vissza akartam vonulni a kulisszák mögé, belép Festetics Leó gróf, Bánffy báró, Teleki gróf, mindhárman mágnások, Eckstein, Augusz* s egy hatodik, akinek elfelejtettem a nevét – mind magyar díszruhában; Festetics egy pompás (nyolcvan–száz lajosarany értékű), türkizekkel, rubinokkal stb. ékesített kardot tart a kezében. Rövid magyar beszédet intéz hozzám az egész közönség előtt, mely frenetikusan tapsol, s felövezi rám a kardot a Nemzet nevében..."

Liszt Ferenc szerepét az aranykor eljöttében nem lehet alulbecsülni. Amikor az 1830-as években színre lépett, és könnyed billentésű Érard-zongorájával elbűvölte Európát, pionírja lett annak a stílusnak, amelyet Grand Mannerként emlegetnek. Liszt Ferenc fiatal éveiben meglehetősen vadul zongorázott, állandó látványosság volt a koncertjein, hogy el-elszakított húrokat, volt, hogy a zongorajavító aközben dolgozott a hangszerén, hogy ő még püfölte azt. Közvetlen kapcsolata volt a közönséggel: ugyan kitette maga elé a kottát, látványosan bele sem nézett, hanem végig a hallgatóin tartotta a szemeit. Ő találta fel a szólózongora koncert műfaját, és amikor elkezdett egyedül fellépni, nem átallotta kijelenteni:

Le concert, c’est moi. – A koncert én vagyok!

lisz_f.jpg

 

Liszt Ferencet Magyarországon fiatal korától kezdve, a neki Európa-szerte ismertséget szerző, első látványos virtuóz sikerektől fogva mindig is a magyar föld és lélek szülötteként, gyümölcseként ünnepelték – annak dacára, hogy anyja német volt, és ő maga sem beszélt tökéletesen magyarul, legjobban franciául tudta kifejezni magát. Budán, Pesten (majd 1873 után már Budapesten), Sopronban, az erdélyi városokban és más magyar helységekben adott koncertjei alkalmával mindig lelkes közönség fogadta, hazafiasságát dicsérő, szenvedélyes beszédeket hallgathatott, és élvezhette a magyar nemzeti érzés viharos megnyilvánulásait.

"Bár sajnos nem beszélem a magyar nyelvet, bölcsőmtől síromig, szívemben és gondolkodásomban magyar maradok, s a magyar zenekultúra fejlesztésén kívánok dolgozni."

 Az 1886-ban, 74 évesen elhunyt Liszt Ferenc sírja Bayreuthban van.

lisztsirja.jpg

Források: arcanum.hu, sopronmedia.hu, Pók Attila életrajzi elemése

A bejegyzés trackback címe:

https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr9716001654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása